Klimaatbeheersing

Ten opzichte van 2008 is het economische klimaat van Leiden 6% verbeterd. Dat blijkt uit de Leidse Binnenstad Index. Ik las het en was meteen op mijn hoede. Een index, is dat niet de onder statistici favoriete manier om minder welgevallige resultaten eenvoudig maar doeltreffend onder het tapijt te vegen? En is de keuze van zowel het ijkjaar als van het aantal, de invulling en de weegfactor van de indicatoren niet bepalend voor de uitslag? Tweewerf ja, beste lezers.

Vijf thema’s en 34 indicatoren resulteren als het om het economische klimaat in onze stad gaat dus in een stijgende lijn. Maar de cijfers die er in mijn ogen echt toe doen, zijn behoorlijk alarmerend. Het aantal winkels in de binnenstad nam ten opzichte van 2008 bijvoorbeeld met 10% (ruim 60 winkels) af. Vergeleken met de leegstand in de winkelstraten in de rest van het land, doet Leiden het steeds slechter (-14%), het kernwinkelgebied trok 12% minder bezoekers en in het centrum van Leiden staat meer dan 17% van alle kantoorruimte leeg. Ja ja…

Wat koop je voor een gunstig klimaat als het regent? Natuurlijk, de cijfers die ik er nu uitlicht doen geen recht aan de goede resultaten, die wel degelijk óók geboekt zijn. Je zou dan ook kunnen stellen dat achter de wolken de zon schijnt, zeker wanneer we ons niet zelfvoldaan in slaap laten sussen door deze op het eerste gezicht geruststellende index. In plaats daarvan moeten we als stad wakker en alert zijn, de problemen onder ogen durven zien en vooral aanpakken. De Open Panden Dag die het Centrum Management eind september organiseerde, was wat dat betreft een belangrijke stap in de goede richting. Laat ondernemers maar zien wat er hier allemaal leeg staat, en laat de stad ze maar verleiden. Dan komt het met die Leidse Binnenstad Index helemaal goed.

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Klimaatbeheersing

  1. Je schrijft: “Een index, is dat niet de onder statistici favoriete manier om minder welgevallige resultaten eenvoudig maar doeltreffend onder het tapijt te vegen?”
    Ik kan niet in het hoofd van statistici kijken, maar weet wel waarin ik als programmamanager Binnenstad dit initiatief heb genomen. Juist om met open data – ook de data die niet op succes wijzen! – stakeholders, stadspartners en wie dan maar ook, in staat stellen om een discussie te voeren over wat er gebeurt en zou moeten gebeuren. Om dieper inzicht te geven in plaats van elkaar te bevestigen of bestrijden met globale ‘waarheden”. Om openheid te geven over wat we weten.
    En het is helemaal goed dat er hier bij steeksleutels zo op wordt ingegaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s