Even rust

Het valt niet mee, een column schrijven als de felle zon de tekst op het scherm van je smartphone vrijwel onontcijferbaar maakt. Het is nu 26 graden en ik bevind me in nagenoeg horizontale positie op het privéstrand van zeker niet het minste van de pak ‘m beet 200 hotels op Kos. Even rust… Het toeristenseizoen loopt hier op zijn einde. Nog even en dit kleine maar fijne Griekse eiland behoort weer een winter lang toe aan zijn ongeveer 30.000 opwonenden.

Zo’n 200 hotels op 30.000 eilanders… Leiden telt volgens de laatste cijfers 24 hotels op vier keer zoveel inwoners. Ik zou ze eerlijk gezegd niet alle 24 kunnen opsommen, maar het zal ongetwijfeld kloppen. Nadat onderzoek in 2007 uitwees dat in onze stad ruimte was voor meer accommodaties, is het aantal hotelkamers de laatste jaren vrijwel verdubbeld tot 535. De Leidse hoteliers pleitten daarom onlangs in het Leidsch Dagblad voor een paar jaar rust. Best begrijpelijk, want elk nieuw hotel brengt ook weer nieuwe concurrentie met zich mee.

Dat Leiden nu tekent voor nog geen half procent van de 113.427 Nederlandse hotelkamers lijkt mij echter allerminst aanleiding een rustpauze in te lassen. Onze stad heeft toeristen immers oneindig veel te bieden, maar blijft als het om het aantal hotels per inwoner gaat nog altijd ver achter bij beduidend minder toeristische gemeenten als Slochteren, Delfzijl en zelfs Voorschoten. In een hoteldichtheids-top-tig van NU.nl neemt Leiden een wel heel erg bescheiden 189e plaats in. Daarmee laten we steden als Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Groningen weliswaar achter ons, maar is dat nu echt reden genoeg om het dan maar op een passief achteroverleunen te zetten? En met deze vraag roep ik mezelf weer tot de orde: even rust, Tjan, want zo’n zomers weekje Kos is voorbij voor je het weet!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s