Velvet Underground

In de vorige Steeksleutels schetste ik een nogal somber toekomstbeeld van onze binnenstad. In vrijwel elke branche winnen de webwinkels, luidde de strekking van mijn column. Dit op zich niet ongegronde pessimisme wil ik deze week enigszins proberen te nuanceren. Want hoewel we in Leiden nog maar twee cd-winkels over hebben en ik niet in de boekhouding van deze twee speciaalzaken kan kijken, is het niet verwonderlijk dat juist Plato en Velvet tot dusver het hoofd boven water hebben weten te houden. Niet omdat zij als langste op prijs hebben kunnen concurreren, maar wel omdat zij erin geslaagd zijn vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Dat is niet zo simpel als het lijkt, want om je assortiment dusdanig te kunnen optimaliseren, moet je niet alleen het aanbod kennen, maar ook investeren in een intensieve relatie met je klanten. Zowel Plato als Velvet zijn winkels voor en door liefhebbers, waar het personeel de passie voor muziek deelt met de clientèle. Begin november had ik het voorrecht in een uitverkocht Microtheater Imperium de door het driekoppige verkoopteam van Velvet georganiseerde derde editie van het mini-festival ‘Peel Slowly And See’ bij te wonen. En dat was prachtig!

Dit vooralsnog best bewaarde geheim van Leiden had daadwerkelijk iets heimelijks: een vlakkevloertheatertje met welgeteld tachtig stoelen, twee microfoons en minimale versterking, waar nog geen honderd uitverkorenen samenschoolden om ‘ondergronds’ te genieten van de muziek van vier artiesten. Aangespoord door het oprechte en tomeloze enthousiasme van de drie Velveteers zette het viertal – afkomstig uit Nederland, de VS en de Faeröer Eilanden (!) – in een ongedwongen ambiance vier memorabele optredens neer. Knappe webshop die een winkel met zulke gedreven verkopers eronder krijgt!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s