1 op de 9

Ik ben dol op statistisch onderzoek, zeker als dat het tot een nieuwsbericht heeft weten te schoppen. Dan is er in de meeste gevallen namelijk sprake van verrassende resultaten, of toch op z’n minst van een uitkomst die tot nadenken stemt. Dat de NS dit jaar 26 treinen die op een Leids station hadden moeten stoppen door heeft laten rijden, bijvoorbeeld… Ik keek ervan op. Maar vergeleken met station Arnhem Zuid, dat 376 keer voorbij werd gedenderd, komen we hier nog goed weg, zij het een heel enkele keer dan een boemeltje later.

Uit het CBS-rapport ‘Armoedesignalement 2013’ blijkt dat 11,2% van de Leidse kinderen onder de armoedegrens leeft. Ook daar keek ik van op, of beter gezegd: ik schrok me wezenloos toen ik het las. Dit percentage is in mijn ogen ronduit ontluisterend, zeker als je bedenkt dat het Centraal Bureau voor de Statistiek zich voor dit onderzoek baseerde op cijfers uit 2011 en de economische situatie in ons land er de afgelopen twee jaar nu niet bepaald florissanter op geworden is.

Het gaat dus om 1 op de 9 Leidse kinderen – dat is gemiddeld in elke Leidse schoolklas minstens drie… Ik roep al mijn lezers daarom op hun kerstpakket dit jaar aan de Voedselbank te doneren. En als u geen kerstpakket krijgt, er om welke duistere reden dan ook aan gehecht bent of gewoon niet in de gelegenheid bent met de levensmiddelen naar de Willem Barentszstraat of de Oude Rijn te komen: er is ook een voedselbankrekening (1152165 t.n.v. Voedselbank Leiden, voor meer informatie kunt u terecht op voedselbankleiden.nl). Misschien kunnen we er zo als Leidenaren onder elkaar voor zorgen dat kerst dit jaar voor iedereen in onze mooie stad ‘the most wonderful time of the year’ is. Het bescheiden honorarium dat ik voor deze column ontvang is in elk geval onderweg. Doet u mee?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s