Frisse blik

Soms moet je een paar stappen terug doen en wat afstand nemen. Voor een frisse blik kan het dan helpen om de boel ook eens vanuit een andere hoek te bekijken. Zo schrijf ik mijn columns ook het liefst: met gepaste afstand en een als het even kan net iets andere invalshoek. Ook voor mijn eindejaarscolumn was dat m’n goede voornemen, maar soms lopen dingen net iets anders.

Voor het eerst in de bijna zeven jaar dat ik nu week in, week uit een Steeksleutel smeed, verschijnt er volgende week geen krant, en de deadline voor deze kersteditie van uw sneeuwwitte Weekblad was ook nog eens vier dagen vervroegd. Ik had dus nauwelijks de tijd om met afstand en een frisse blik terug te kijken op 2013, en ja, dan blijkt het toch best lastig om dit bijna voorbije jaar in een paar treffende woorden te vangen. Maar omdat onze mooie stad steeds meer tot leven komt – cultureel, om maar iets te noemen – en het hier het afgelopen jaar eigenlijk op vrijwel alle fronten gewoon prettig, prima en prachtig was, denk ik toch dat 2013 voor mij het jaar van La-la-la-Leiden was.

Van het woord van 2014 ben ik trouwens wel al vrij zeker, dat wordt ‘ondergronds’: onze afvalcontainers verdwijnen onder de grond, en komend jaar zal blijken of er écht voor tientallen miljoenen twee ondergrondse parkeergarages worden gebouwd. Want hoewel het besluit al genomen is, lopen dingen als gezegd soms toch net iets anders. Van het plan het bronzen borstbeeld van Rembrandt een prominente plek in onze binnenstad te geven is bijvoorbeeld ook niets terechtgekomen. Goed, de maestro ís wel verplaatst, maar dan zoals een schilder die met frisse blik het doek waaraan hij werkt beoordeelt: een paar stappen terug, en met het hoofd licht gedraaid. Voor 2014 wens ik ook u zo’n frisse blik toe. Tot over twee weken, tralala!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s