Wie wint het Leids?

Maandag barst in de Leidse Schouwburg het VARA Leids Cabaret Festival weer los. Voor de 36e keer strijdt cabarettalent in een spannende week om de felbegeerde jury- en publieksprijs van het roemruchte ‘Leids’. Voor de organisatie startte het festival al in september met de selectie van de auditanten. De laatste drie zondagen van januari kon het publiek in een met de week bomvoller Scheltema kennismaken met deze 15 mogelijke deelnemers. Meer dan de helft van hen is afgelopen weekend met intensieve workshops door ervaren coaches klaargestoomd voor de voorronden in de Leidse Schouwburg. Vijf gaan er door naar de halve finale en volgende week zaterdag nemen ‘de grote drie’ het in de finale tegen elkaar op.

Vorig jaar schreef ik een zuur stukje over de audities. Althans, zo bestempelde de organisatie mijn kritische kanttekeningen bij het gemiddelde niveau van de optredens. Ik moet zeggen: de lat lag dit jaar wel wat hoger, maar dat kwam vooral doordat er nu verspreid over de drie middagen niet 18 maar slechts 15 deelnemers auditeerden. Het aantal extreem kansloze pogingen bleef zo beperkt, maar wat mij betreft zijn er dit jaar vreemd genoeg ook geen uitgesproken favorieten.

Wie zich over anderhalve week de winnaar van het LCF mag noemen durf ik dus niet te voorspellen. Ik verwacht dat de comedian Tim Fransen een heel goede kans maakt, maar er zijn in mijn ogen meer gegadigden (geen vrouwen en ook geen Vlamingen, maar dat is toeval): de standuppers Ties Teurlings, Riza Tisserland en Bart Melief bijvoorbeeld. Of het muzikaal sterke duo Bart en Evert. Het zijn namen die u nu nog helemaal niets zullen zeggen, maar ik hoop – voor de winnaar, maar vooral voor het aanzien van dit Leidse festival – dat dat voor tenminste één van deze namen over een paar jaar anders is.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s