Gragen klant

Ergens in Leiden (quizvraag: waar?) kunt u de volgende, intussen alweer bijna 80 jaar oude tekst lezen: ‘Wie goede waar verkoopt, die dient den gragen klant, maar steunt de voortbrengst ook en steunt zoo’t gansche land.’ Er lijkt weinig veranderd. Ook in het huidige economische gesternte spelen consumentenvertrouwen en de bereidheid van ‘den gragen klant’ tot consumeren een cruciale rol in de nationale welvaart. En hoewel economen stug volhouden dat ze lichtpuntjes zien, merk ik daar als ik door onze stad loop nog niet veel van.

De kleine middenstand heeft de grootste moeite het hoofd boven water te houden en veel winkelpanden staan leeg. Specialisten als De Rooij lederwaren en de kleinvakwinkel van Mol en De Groot sluiten bij gebrek aan opvolging, en zo zijn er al veel meer zelfstandige winkels uit het Leidse centrum verdwenen. Maar daar blijft het niet bij, want op de zaterdag dat voor de kleine maar fijne fourniturenzaak aan de Mare het doek definitief viel, stemde mijn rondje binnenstad weinig vrolijk: ook de ‘grote jongens’ hebben het onmiskenbaar zwaar.

Het pand van de Leidse vestiging van de elektronicaketen Block stond deze eerste februari alweer meer dan een halfjaar leeg, Free Record Shop hield sluitingsuitverkoop en juwelier Siebel en boekwinkel Polare waren – al failliet of in een ultieme poging verwikkeld zo een dreigend faillissement af te wenden – gesloten. Groot of klein, de crisis slaat meedogenloos toe. En dan kun je de consument verwijten dat hij de hand op de knip houdt, maar misschien is het in tijden van recessie juist goed dat de ‘gragen klant’ van weleer zijn lesje geleerd heeft, zijn gezonde verstand gebruikt en niet méér geld uitgeeft dan er binnenkomt. Het is iets wat ik onze overheid nog niet zo een twee drie voor elkaar zie boksen.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s