Spanningsboog

Een zonnige zondag in maart, twee jaar geleden. Voor de allerlaatste keer kuierde ik moederziel alleen door de Groenoordhal. Nadat een van de deuren tot mijn verbazing had meegegeven, had ik de verleiding niet kunnen weerstaan. De dakbedekking was al goeddeels weg en de 15 immense houten spanten staken fotogeniek af tegen de strakblauwe hemel. Meer dan veertig jaar lang hadden de robuuste bogen een dak van 75 meter breed getorst, de breedste overkapping van Nederland. Nog geen twee weken later was de constructie volledig gesloopt.

Ik nam me voor de bogen, samen goed voor 200.000 kilo aan hout, op de voet te volgen. Twee ervan waren aan de gemeente Leiden geschonken en zouden een plekje in de stad krijgen, voor de overige dertien werd een nieuwe bestemming gezocht. United Benefits uit Bleiswijk nam het hout over van het sloopbedrijf en had ook al een mogelijke koper: Diergaarde Blijdorp. Maar al snel bleken de spanten te groot voor de Rotterdammers. Ook een Duitse manege haakte af. En zoals het vaker gaat met leuke Leidse plannen: de gemeente deed afstand van haar twee bogen omdat een kunstwerk te duur en te onpraktisch zou uitpakken.

Nog één keer doken de spanten op, op Marktplaats nota bene, maar daarna verloor ik ze uit het oog. Ook United Benefits verdween spoorloos uit het handelsregister. Een spanningsboog van niks en einde verhaal, dacht ik. Tot ik eind vorig jaar op mijn weblog een reactie kreeg op de foto’s die ik op die zonnige zondag in maart had gemaakt. In het noorden des lands zat iemand aan een eettafel die van Leids spanthout was vervaardigd en die – zo leerde navraag – afkomstig was van Talens Houthandel in het Groningse Usquert. Mocht u dus alsnog een authentiek stukje Groenoordhal terug naar Leiden willen halen, dan weet u waar u terecht kunt!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s