Leidse winter

Het is bijna lente maar gewinterd heeft het de afgelopen maanden geen moment. Complete wintercollecties verdwijnen dus in de voorjaarsuitverkoop, maar vinden ook afgeprijsd nauwelijks aftrek. Het doet me een beetje denken aan de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Want zelfs als uw partij geen deel uitmaakt van het zittende college zult u moeten erkennen dat de afgelopen vier jaar tamelijk geruisloos zijn verlopen en dat vrijwel ongemerkt flink wat knopen werden doorgehakt. Op Financiën dook het kwik soms dan wel even onder nul, maar op een verder rimpelloos uitgezeten termijn van vier jaar mogen deze spaarzame koudefrontjes eigenlijk geen naam hebben.

Het is dus maar de vraag of de gemeentepolitiek op 19 maart voldoende leeft om de opkomst van 2010 te evenaren of zelfs maar benaderen. Toen hield de RijnGouweLijn onze stad in zijn greep, en dat lokte veel Leidenaars naar de stembus. Dit jaar ontbreken dit soort hete hangijzers en moeten andere manieren uit de hoge hoed worden getoverd om de stembusgang te stuwen. En dus werd burgemeester Lenferink in een sneeuwwit pak gehesen om – met hoge hoed en al – als de vrolijk lachende directeur van het Leidse verkiezingscircus te fungeren.

Het Leids Verkiezingsfestival… In veel van de Leidse stemlokalen is volgende week iets te doen (kijk op waarstemjij.nl voor het programma) en met uw stempas kunt u stemmen waar u wilt. Ik vind het een vondst, maar tegelijkertijd ook de decadentie ten top dat er amusement voor nodig is om ons tot stemmen te bewegen. In Arabische lentes vecht men zich immers letterlijk dood voor een recht waarvan doorgewinterde democraten hier uit laksheid, uit desinteresse of omdat het miezert geen gebruikmaken. Alleen daarom al ervaar ik mijn stemrecht als een stemplicht. Zou u ook moeten doen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s