Slangen en piemels

Waar ik ook ben, via nieuwsfeeds volg ik de Leidse actualiteit op de voet. Ook nu ik op het Portugese eiland Madeira van een weekje rust geniet, houden zij mij feilloos en efficiënt op de hoogte van wat er in mijn stad gebeurt. Een bijkomend voordeel van feeds is dat ik groot en klein nieuws aanvankelijk op dezelfde summiere manier onder ogen krijg. Ik word dus niet afgeleid of gestuurd door de typografische keuzes van redacties, en neem elke kop die de revue passeert even serieus.

Soms word ik daarbij op het verkeerde been gezet. Eind vorig jaar bijvoorbeeld, toen ik de titel ‘Meteoriet daalt neer in Leiden’ las. Brekend nieuws, dacht ik, maar het bleek om een nieuwe aanwinst in de collectie van Naturalis te gaan, en niet om een ruimtesteen die een krater in onze stad had geslagen. De bedenker van de kop op de redactie van het Leidsch Dagblad had blijkbaar zijn lolbroek aan. Nee, dan toch liever een titel die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat, al kun je ook dát overdrijven. Neem het pareltje dat begin deze maand op de site van het LD te vinden was: ‘Man met bol gelaat laat piemel zien bij Vijf Meibrug’. Niet echt beknopt, nogal plastisch ook, maar je hoeft het artikel verder niet meer te lezen.

Bij de kop ‘Slang in Leidse meterkast’ dacht ik een maand geleden dat ik opnieuw met een creatie van de nu in grapjas gehulde meteorietenman te maken had. Een tuinslang of een stofzuigerslang, vermoedde ik. Maar nee, het bleek om een forse rattenslang te gaan, die een bewoonster van de Koninginnelaan de stuipen op het lijf had gejaagd. Onlangs dook er nog zo’n reptiel op, nu in de Morsstraat. De kop waarmee Omroep West dit nieuws bracht, dekte de lading wat mij betreft volledig: ‘Horror in Leidse wc: slang van ruim een meter glibbert op het toilet’. Brrr…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s