Op die fiets!

Is uw fiets weleens gestolen? De kans is groot, als de cijfers van het CBS tenminste kloppen – en waarom zouden ze dat niet doen? Wie mijn column vaker leest, die weet het al: ik ben dol op statistieken. Toen op internet onlangs een zeer uitvoerige database met criminaliteitscijfers verscheen, heb ik me daarmee dus al klikkend, scrollend en filterend weer een paar uur meer dan kostelijk vermaakt. Want hoe verhouden de cijfers van onze stad zich tot die van de rest van het land? Nou, als het om fietsendiefstal gaat niet best, zo toont de uitputtende inventarisatie op cbs.nl ondubbelzinnig aan.

De onderzoekscijfers hebben betrekking op het jaar 2013, toen in Nederland maar liefst 107.055 fietsen werden gejat. Daarbij ging het om niet minder dan 1500 Leidse fietsen. Het aantal ontvreemde rijwielen per hoofd van de bevolking lag in onze stad vorig jaar bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Van die 1500 fietsen werden er trouwens nog wel 65 teruggevonden.

Van elke 400 Leidenaren worden per jaar 5 fietsen gestolen, becijferde het CBS. Dat is veel, vind ik, al is Leiden natuurlijk een fietsstad bij uitstek. Kijk alleen maar naar de duizenden fietsen die voor en achter het station staan gestald. Ook op zaterdag in de binnenstad kun je er – vaak helaas ook letterlijk – onmogelijk omheen. Toch is het opmerkelijk dat de Leidse cijfers die van eender welke andere gemeente in de Randstad ver achter zich laten. Zelfs Amsterdam heeft het nakijken, want het zijn 9 provinciesteden en grensgemeenten die de ranglijst aanvoeren. Leiden volgt op een met Sittard gedeelte tiende plek. Waarom, vraag ik me af. En nu zou ik u onder het mom van ‘Ach, natuurlijk, op die fiets! dolgraag een sluitende verklaring geven, maar helaas: ik moet u teleurstellen. Heeft u een idee?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s