Zweetkamertje

Als er fors bezuinigd moet worden en ook bedrijven de hand op de knip houden, is crowdfunding een effectieve manier om projecten te financieren. Dat ontdekte ook Universiteit Leiden, die via de website SteunLeiden.nl onlangs met succes een beroep deed op haar alumni. Deze oud-studenten bleken maar al te bereid de beurs te trekken om het zogenaamde Zweetkamertje op de eerste verdieping van het Academiegebouw aan het Rapenburg te redden.

Sinds de achttiende eeuw namen studenten voorafgaand aan hun laatste examen peentjes zwetend plaats in deze wachtkamer, waar toen eenmaal de eerste er zijn handtekening op de muur had gezet een traditie was geboren. Intussen mogen studenten pas nadat ze hun diploma hebben ontvangen een van de nu volgekalkte wanden van hun krabbel voorzien. In dit historisch belangrijke vertrek zijn de handtekeningen te vinden van vier generaties Oranjes (van Wilhelmina tot en met Willem-Alexander), van hun soldaat Erik Hazelhoff Roelfzema, van internationale prominenten als Winston Churchill en Nelson Mandela, en jawel, ook ik zette er meer dan 20 jaar geleden mijn handtekening op de muur.

Toen de kalklaag los begon te laten en de meer dan 16.000 euro die nodig was om het Zweetkamertje te redden niet voor het oprapen bleek te liggen, besloot de universiteit half mei dus de hulp in te roepen van haar oud-studenten. ‘Leids Zweetkamertje in één dag gered,’ meldde de site van het Leidsch Dagblad de volgende dag al, om niet veel later met een update te komen: ‘Leids Zweetkamertje toch nog niet gered.’ Maar no sweat, uiteindelijk was het streefbedrag binnen een week binnen. Het kamertje kan deze zomer al worden gerestaureerd en de universiteit zal de website SteunLeiden.nl ongetwijfeld vaker inzetten voor crowdfunding. Ik vind het allebei goed nieuws.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s