Groeizaam

Veel zon, een hoge luchtvochtigheid, af en toe wat regen… De afgelopen weken was het, zoals dat heet, ‘groeizaam weer’. De geraniums voor mijn huis groeiden en bloeiden spontaan hun bakken uit. Heel even dacht ik nog dat ik na al die jaren dan toch eindelijk groene vingers begon te ontwikkelen, maar nee, ik moest me geen illusies maken; de opleving van mijn buitenplanten was geheel te danken aan de gunstige weersomstandigheden.

Dat groeizame weer had nog een effect. Het zorgde er namelijk voor dat mijn column van vorige week in zekere zin al achterhaald was toen het Witte Weekblad van de persen rolde. Want toen ik met Pinksteren door onze mooie, levendige binnenstad banjerde, vond ik de honderden bakken die er aan de lantaarnpalen en brugleuningen hangen opeens lang niet meer zo afstotelijk als ik u vorige week in mijn Steeksleutels nog schetste.

Die column kende een vervroegde deadline en lag ook al een tijdje klaar – net als een vrijwel identiek stukje van journalist Aad Rietveld vermoedelijk, dat vorige week in het Leidsch Dagblad verscheen. En ja, aanvankelijk maakte de armetierige beplanting in de kolossale bakken inderdaad een treurige indruk. Maar net als mijn geraniums hebben ook de bloeiende planten in de gewraakte gemeentecontainers een groeispurt doorgemaakt, en dat is meteen een heel ander gezicht. Die bakken zélf worden er natuurlijk niet mooier op, maar nu ze door hun kleurrijke inhoud goeddeels aan het zicht zijn onttrokken, valt het allemaal best mee. Omdat ik vorige week dus iets te voorbarig was en omdat van complimenten nu eenmaal een groeizamere werking uitgaat dan van kritiek, wilde ik dat deze week toch even rechtzetten. Of om het in de veel geciteerde woorden van een onlangs heilig verklaarde Poolse paus te zeggen: Bedank voor die bloeme!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s