Hollandse nieuwe

In onze stad kennen we twee nauw met elkaar verbonden haringtradities: de inschrijving voor haring en wittebrood in september en de uitreiking ervan op de vroege ochtend van 3 oktober. Ik weet nog goed hoe mijn oma op die voor Leiden zo feestelijke dag traditioneel met een kussensloop vol broden en een emmer vol ‘vuile haring’ thuiskwam, maar zelf sla ik deze programmaonderdelen steevast over: ik koop met Leidens Ontzet twee haringen bij Atlantic en een Geusje bij Van Maanen, en laat de beide lange maar ongetwijfeld gezellige rijen voor wat ze zijn.

Ook in juni houd ik er een eigen haringtraditie op na. Vorige week, op mijn eerste vrije woensdag van het nieuwe haringseizoen, was het weer zover. Het was nog rustig in de viswinkel aan het Levendaal en het personeel was er die ochtend als altijd vrolijk en vriendelijk. Mijn haringen werden ter plekke vakkundig en zorgvuldig schoongemaakt, een extra zakje uitjes was natuurlijk geen probleem en als ik wilde kon ik een ‘haringdoekje’ meenemen – om mijn haringhanden en haringkaken mee af te vegen, vermoed ik.

Vijf euro voor drie haringen… Bij Atlantic betaal je ook dit jaar allerminst de hoofdprijs, en dat voor prijswinnende haring. Of loop ik nu te ver voor de muziek uit? Op de toonbank zag ik de ingelijste oorkonde van vorig jaar staan. Net als in 2012 kwam de Leidse viswinkel toen als grote winnaar van de landelijke AD Haringtest uit de bus. En nu ik de eerste stevige, blanke, licht zilte haringen van 2014 heb geproefd, durf ik – en ook dat is intussen bijna traditie – de voorspelling wel aan: zonder enige twijfel gaan de hardwerkende broers Umut en ‘Appie’ Tagi en hun team met hun Hollandse nieuwe dit jaar opnieuw hoge ogen gooien. Over een maand weten we meer, maar als ik u was, zou ik daar niet op wachten!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s