Parkietensafari

Leiden huisvest momenteel zo’n 85.000 meeuwen. Dit is een persoonlijke en – ik geef toe – vrij ruwe schatting, die gebaseerd is op het helse gekrijs waarmee ik de afgelopen weken op zomerse dagen steevast om een uur of half vijf gewekt werd. Van de aanwezigheid van deze dominante zeevogels in onze stad kijkt helemaal niemand nog op – er zijn zelfs speciale, afschrikwekkend gele vuilniszakken ontwikkeld om de Leidse meeuwenpopulatie terug te dringen. Vooralsnog lijkt een luchtbuks effectiever.

Leiden begint sowieso steeds meer op Avifauna te lijken, want in onze ‘Stad van Vluchtelingen’ zijn inmiddels ook tropische vogels neergestreken. Er fladderen zo’n 850 parkieten rond, en ook dit betreft een ruwe schatting, maar dan wetenschappelijk onderbouwd. Vanuit de Leidse universiteit is een project gestart om deze kwetterende kolonie in kaart te brengen. De halsbandparkieten worden gevangen en doen als ze weer worden losgelaten hun naam eer aan: met een halsketting om vliegen ze hun vrijheid tegemoet. Op hun penning staan een letter en twee cijfers, waarmee de individuele parkiet ook van een afstandje duidelijk herkenbaar is.

Zo’n 85 parkieten zijn nu getagd, en daarmee doet een nieuw Leids tijdverdrijf zijn intrede: parkietspotten. Ziet u ze vliegen, dan kunt u dat doorgeven via waarneming.nl, waar u ook parkieten zonder penning kunt aanmelden. Nog leuker wordt het als u een foto van een gemerkte parkiet maakt en die vervolgens via de Facebook-pagina ‘parkietopnummer’ deelt. Dan mag u uw parkiet namelijk een naam geven. Dus mocht u deze zomer niet op vakantie gaan, maak dan eens een parkietensafari in uw eigen stad – met verrekijker en camera uiteraard, niet met een luchtbuks. Op vogels schieten is namelijk ten strengste verboden, zelfs als het om meeuwen gaat.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Plaats een reactie