Veelzeggend

‘Dit wordt echt zó mijn ding!’ Aan het woord is Carel Stolker, Rector Magnificus van de Universiteit Leiden, die enthousiast vertelt over de plannen voor een nieuw Taalmuseum in onze stad. Zeker sinds het cadeauboekje ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse een bestseller werd, durft niemand met gevoel voor taal deze uitdrukking nog met droge ogen te gebruiken. Dat Stolker dit wel doet, is dus veelzeggend, zeg maar.

Wil hij benadrukken dat het Taalmuseum niets elitairs is, en bedient hij zich daarom bewust zo opzichtig van spreektaal? Hoe dan ook zal het museum in 2015 midden in de samenleving komen te staan, in de openbare ruimte, ‘met de stad als museaal podium,’ las ik op Sleutelstad.nl. Het klinkt mij vooralsnog nogal vaag in de oren. Ook de naam van het eerste vierdaagse taalfestival dat het toekomstige Taalmuseum organiseert zou je dus veelzeggend kunnen noemen: ‘Wat zeg je?’

Nog een citaat, afkomstig van een affiche voor het nieuwe Leidse museum: ‘Taal is soms het meest veelzeggend als er niets gezegd wordt.’ Omdat taal zeg maar ook míjn ding is, vielen mij in deze zin twee dingen op. Want waarom is gekozen voor het oprukkende anglicisme ‘meest veelzeggend’, terwijl er met de overtreffende trap ‘veelzeggendst’ niets mis is? En hoewel de woordvolgorde aan het einde van de zin niet fout is, bestaat er in geschreven taal een lichte voorkeur voor de volgorde waarin de persoonsvorm voor het voltooid deelwoord staat. In dit geval zou de paradox daarmee ook beter uit de verf komen: ‘Taal is soms het veelzeggendst als er niets wordt gezegd.’ Misschien is dat wel het ‘meest mooie’ van taal, dat er zoveel over te zeggen valt. Als het Taalmuseum dat stimuleert en het taalbewustzijn in onze stad weet te vergroten, wordt het ongetwijfeld ook mijn ding.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s