Komkommertijd, ook ik ontkomkommer niet aan, zo weet ik na zevenenhalf jaar columns schrijven; ook in Leiden is het nieuws in de zomervakantie dun gezaaid. Ik heb daarom een mapje in de cloud waarin ik nieuws verzamel dat in nieuwsluwe perioden als deze van pas kan komen. Hierin vond ik een artikel over ‘de meest innovatieve burger ter wereld’. Wie zou dat zijn, en wat heeft hij of zij met Leiden te maken, vroeg ik me af. Het virtuele knipsel bleek niet over een persoon te gaan, maar over de hamburger van kweekvlees, die sinds februari deel uitmaakt van de collectie van museum Boerhaave.
Kweekvlees kost nu nog zo’n 250.000 dollar per ons. Van het eerste genetisch gekopieerde vlees werden begin dit jaar twee dus behoorlijk prijzige burgertjes gedraaid. Het eerste werd bij de presentatie opgesmikkeld, het andere verhuisde naar het museum in de Lange Sint Agnietenstraat. Hoewel de reacties op de smaak en de structuur van het vlees vies tegenvielen en zo’n burger vooralsnog dus eerder thuishoort in de vitrine van een museum dan van de slager, heeft kweekvlees wel de toekomst. Dat verwachten deskundigen althans. En, zo bleek vorige week, het nodigt uit de fantasie de vrije loop te laten.
Onlangs verscheen namelijk het allereerste ‘Kweekvlees Kookboek’, met dodo-nuggets, breigehakt en snacks waarin het vlees van beroemdheden is verwerkt. Er zijn immers maar een paar cellen nodig om vlees te kunnen klonen, lichtte Koen van Mensvoort de 45 bizarre recepten in zijn grensverleggende kookboek toe. Dat dit kweekvlees peperduur en gortdroog is en bovendien nergens naar smaakt, zou weliswaar een kwestie van tijd zijn, maar dat betekent niet dat u de recepten niet het beste met een korreltje zout kunt nemen. Op een broodje kweekvleesburger adviseer ik wat schijfjes komkommer.