Geheime stad

Toen bleek dat de Pieterskerk tegenwoordig entree heft, aarzelde ik. Ik heb er namelijk moeite mee te betalen om een kerk binnen te mogen. Zolang de Sint Pieter in Rome gratis toegankelijk is, moeten mindere godshuizen hun plek kennen, vind ik. Was het daarbij niet Gods zoon zelf die de geldwolven van het tempelplein veegde? Omdat ik de foto-expositie in de kerk niet wilde missen, ging ik toch overstag. Morrend telde ik de gevraagde zilverlingen neer.

Een jaar lang portretteerde Rob Overmeer Leidenaren die achter de schermen van onze stad actief zijn. ‘De geheime stad’ heet het in de tentoonstelllingscatalogus heel spannend. Overmeers foto’s tonen mensen met een bijzonder verhaal, een extreem beroep of een vreemde hobby. In de 47 technisch excellente platen is niets aan het toeval overgelaten: ze zijn perfect van compositie en briljant belicht.

Eigenlijk vond ik ze in het licht van het onderwerp zelfs iets té perfect: te geënsceneerd, te geposeerd en daardoor te weinig spannend. Er wordt veelvuldig veelbetekenend langs de lens gestaard. Van twee bewoonsters van het Sint Annahofje vroeg ik me af hoelang zij stil met hun theeglas aan de lippen gedrukt hadden gezeten. De brugwachter die – terwijl zijn collega quasi achteloos een sigaret opsteekt – door een verrekijker naar de einder tuurt, heeft weinig te turen: de monitors achter hem bewijzen dat er geen schip in de buurt is. En hadden de laatste boer, boerin en boerendochter van Leiden ooit eerder gedrieën in de cabine van hun tractor gezeten? Ik geef toe: het is een smaakkwestie – ook met het in mijn ogen gekunstelde Leidse historiestuk van Erwin Olaf heb ik weinig. U wel? Dan beveel ik u de expositie ‘Stadswachters’ zeer aan. Nog tot en met zaterdag te zien, in de Pieterskerk dus. Voor 2 euro mag u naar binnen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s