Leiden en Lille

Vorige week ging ik terug naar mijn roots. Als van heel veel rasechte Leidenaars liggen die in Noord-Frankrijk, in de omgeving van Lille in mijn geval. Zo’n 400 jaar geleden streek mijn naamgenoot en verre voorvader Jean in Leiden neer om als wolkammer aan de slag te gaan. Ik geef toe: het heeft iets speciaals om in Vieux Lille een straatnaambordje te zien met je eigen achternaam erop. Maar niet alleen daarom vond ik Lille ‘fantastique’.

Vanuit Leiden ben je er met de trein in zo’n tweeënhalf uur en in tien minuten wandel je van het TGV-station naar de oude binnenstad. Lille mist dan misschien een Eiffeltoren of Notre-Dame, maar doet als het om shoppen, sfeer en horeca gaat nauwelijks voor Parijs onder. In meerdere opzichten is Lille zelfs leuker dan de Franse hoofdstad: het is compacter, goedkoper en stukken minder druk – ‘Rijsel’ doet hier en daar zelfs gemoedelijk Vlaams aan.

Een uitgerangeerd goederenstation als cultureel centrum, een art-decozwembad vol kunst: In Lille weten ze hoe ze gebouwen een nieuwe bestemming moeten geven. In Gare St. Sauveur moest ik aan de Meelfabriek denken en Musée de la Piscine riep herinneringen op aan mijn eerste zwemlessen in de Overdekte, het zwembad in de voormalige Mon Père-kerk aan de Haarlemmerstraat dat eind jaren zeventig zijn deuren sloot. Net als zwembad De Vliet twee weken terug, maar gelukkig was dat maar voor even. Toen het lek daar boven was en het zwemwater dus weer gewoon in het bassin bleef staan, werden de badgasten met veel omhaal van woorden gewaarschuwd: ‘Hou er rekening mee dat de temperatuur van het water gevoelsmatig aan de frisse kant kan zijn.’ Waarom zoveel bla bla als een simpel ‘Het water is kouder dan normaal’ volstaat? Het kan bijna niet missen: ook deze Leidse badmeester heeft Franse roots!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s