Na de drukste El Cid ooit zijn Universiteit en Hogeschool weer begonnen. Leiden verwelkomde duizenden eerstejaars, waarvan een groot deel inmiddels ontgroend zal zijn. Gelukkig blijven de berichten over al te mensonterende ontgroeningen ons de laatste jaren bespaard, maar los daarvan is eigenlijk elke vorm van ontgroening er voor onze stad één te veel. Dat zou je althans kunnen opmaken uit onderzoek van Alterra, een onderzoeksbureau van Wageningen Universiteit. Leiden behoort daarin tot de minst groene van de 31 grootste steden; alleen Haarlem is minder groen.
De groenste steden (Heerlen, Emmen en Lelystad) hebben gemiddeld 140 vierkante meter groen per woning. Bij de steden die onder aan de lijst bungelen (Utrecht, Leiden en Haarlem) is dat slechts 49,5 vierkante meter. Ik keek er niet echt van op. Steden die omgeven zijn door bronsgroen eikenhout, eeuwig zingende bossen of uitgestrekte polders zijn groener dan steden in de Randstad. Nogal wiedes! Laat ik er eens wat eigen cijfers tegenoverstellen: in de drie groenste gemeenten kost een woning gemiddeld 228.144 euro (1790 euro per vierkante meter). In de drie minst groene steden is de gemiddelde woning een ton duurder en bedraagt de vierkantemeterprijs meer dan 2500 euro. Conclusie: in steden waarin de ruimte schaars en dus duur is, is minder plaats voor groen.
De Wageninger ranglijst is met andere woorden het resultaat van onderzoek waarvan niemand iets wijzer wordt. Ik hoop maar dat de toekomstige onderzoeksresultaten van onze pas ontgroende studenten ons wél nieuwe inzichten zullen verschaffen. Over dat tekort aan groen maak ik me trouwens minder druk: zonder zelf te hoeven schoffelen, genieten we hier volop van het groen van onze buurgemeenten. En dan hebben we als troef ook het Singelpark nog achter de hand!