Gevarenzone

Nederland is intussen zo veilig, dat Veilig Verkeer Nederland veilig kan worden opgedoekt. Dat was althans wat ik dacht toen ik op NU.nl las dat de omgeving van onze Pieterskerk de vijfde plek inneemt in de landelijke lijst van de verkeersonveiligste plekken van ons land. Ik las het nog eens, en voor alle zekerheid nog maar een keer, maar het stond er toch echt: na gevarenzones in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Schiphol was ons eigen, historische en pittoreske Pieterskwartier met negen ongevallen de vijfde onheilsplek van ons land.

Ik zag de wijk voor me: de karakteristieke kinderhoofdjes, de autovrije straatjes, het weinige bestemmingsverkeer… ’s Avonds, in het romantische licht van de klassieke straatlantaarns, kun je er – iets minder romantisch – een kanon afschieten zonder ‘collateral damage’ aan te richten. Het leek me onwaarschijnlijk dat de verkeersveiligheid juist hier een groot probleem zou zijn – groter dan op de Willem de Zwijgerlaan en de Lammenschansweg, om maar eens twee Leidse dwarsstraten te noemen waar de hulpdiensten veelvuldig te vinden zijn – in 2010 stond het kruispunt Lammenschansweg/Koninginnelaan nog in eenzelfde lijstje van RTL, en sindsdien is er op die plek toch vrij weinig veranderd.

Het onderzoek van NU.nl zal ongetwijfeld kloppen, maar het letterlijk overnemen van de conclusie blijkt gevaarlijker dan geblinddoekt de Kloksteeg of de Langebrug oversteken. Het gebied waarover de nieuwssite het heeft, beslaat namelijk zo ongeveer de hele Leidse binnenstad, inclusief Noordeinde, Breestraat, Oude Singel, Hooigracht en Korevaarstraat. De formulering ‘Omgeving Pieterskerk’ is dus volkomen misplaatst, en daarmee blijft het Pieterskwartier het rustige wijkje dat het was én blijft helaas ook Veilig Verkeer Nederland gewoon keihard nodig.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s