Onwerkbaar Leiden

Vorige week verlieten één hele en twee halve raadsleden van Leefbaar Leiden de fractie om hun politieke carrière gedrieën voort te zetten. Tomas Kok en zijn makkers Wesley Friedhoff en Matthijs de Ridder kwalificeerden de samenwerking met de in hun ogen te passieve Daan Sloos als onwerkbaar, en dus was het hij eruit of zij eruit. Zij eruit dus. Daan Sloos (heel toepasselijk een anagram van Daans solo) blijft achter als leefbare eenmansfractie en Tomas Kok (iets minder toepasselijk een anagram van kokosmat) is nu de naamgever van een driekoppige tweemansfractie: de Groep Kok. Voordat Koks grote voorbeeld Geert Wilders de PVV oprichtte, vormde hij na zijn vertrek uit de VVD in zijn eentje de Groep Wilders – zo bezien dus geen slechte start voor Kok.

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van de relatie die ten gevolge van uiteenlopende ambities in een halfjaar tijd hopeloos op de klippen liep nog best plausibel. Maar zoals Sleutelstad heel alert signaleerde, werd de domeinnaam groepkok.nl al tijdens de campagne voor de lokale verkiezingen van 2014 geclaimd door De Ridder. Geen wonder dus dat Leidse politici en journalisten niet verrast reageerden op het schisma bij de leefbaren. ‘De dag die je wist dat zou komen,’ twitterde GroenLinks-raadslid Eline Levering bijvoorbeeld.

Mij kan deze hoek van het politieke spectrum niet versnipperd genoeg zijn; ik ben dan ook blij dat Leiden geen lokale PVV-afdeling kent. Aan de andere kant krijgt Kok – wiens maiden speech verschillende raadsleden ertoe bewoog de vergadering uit protest te verlaten – nu alle ruimte om ongestoord zijn eigen ramkoers te varen. ‘Gaat hij te ver, dan grijp ik in,’ verzekerde onze burgemeester destijds naar aanleiding van Koks allereerste bijdrage al. Het belooft een hete Leidse herfst te worden!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s