P

Heeft Leiden een parkeerprobleem? Voor automobilisten die geen stap te veel willen zetten en als het even kan gratis willen parkeren misschien wel, maar wie zijn auto ooit een dagje in een garage in hartje Amsterdam heeft gestald, piept wel anders. Toch steekt dit bezwaar tegen winkelstad Leiden in enquêtes onder bezoekers aan onze stad steeds weer de kop op. Tegelijkertijd is het met de bezetting van de nieuwe Morspoortgarage droevig gesteld en lijkt het maar de vraag of onze stad echt behoefte heeft aan twee peperdure ondergrondse garages aan de Garen- en de Lammermarkt.

Na de voorbereidende werkzaamheden gaat de bouw van de garage bij Molen de Valk – goed voor 525 plekken – vlak na de jaarwisseling van start. Het project zal zo’n twee jaar in beslag nemen en in die tijd moet Leiden het met 214 parkeerplekken minder stellen. Je kunt je dus afvragen hoe nijpend het parkeerprobleem nu helemaal is, als daar twee jaar lang geen alternatieve parkeerruimte voor in de plaats komt. De gemeente gaat er – ik denk terecht – vanuit dat de garages bij de Morspoort en de Digros aan de Langegracht en het terrein aan de Morssingel voldoende ruimte bieden om het opheffen van de parkeerterreinen Lammermarkt en De Valk op te vangen.

Hoe de ondergrondse garage er gaat uitzien is duidelijk, maar hoe het gebied bovengronds wordt ingericht is dat nog allerminst. Wordt het groen en past het naadloos in het toekomstige Singelpark, of drukt de functie van evenementenlocatie straks een zwaar stempel op de inrichting? Nu al is in elk geval duidelijk dat de 3-oktoberkermis de komende twee jaar flink kleiner zal zijn en dat de gemeente stevig in de buidel moet tasten om de daarmee samenhangende inkomstenderving voor de 3 Octobervereeniging te compenseren. Planschade dus. Dat kan er ook nog wel bij!

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “P

  1. Jacolien (en Kees ook)

    Dit was precies waar wij het van de week ook over hadden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s