Droom en vrees

5,8%… Het is nogal een loonoffer dat Vroom en Dreesmann van zijn personeel vraagt. Voor journaliste Willemijn Sneep was het de aanleiding om de onlangs zo prachtig verbouwde Leidse vestiging van V&D te bezoeken, en dat resulteerde twee weken geleden in een mooi verhaal in het Leidsch Dagblad. Want ja, Leiden mag trots zijn op het in mei heropende warenhuis, dat voor het winkelbedrijf niet voor niets als voorbeeldfiliaal dient.

Natuurlijk was Sneep benieuwd naar de cijfers, maar in Leiden kon of wilde niemand daar iets over zeggen en werd de LD-journaliste doorverwezen naar de landelijke woordvoerster. Die deed op haar beurt weer geen uitspraken over de resultaten van afzonderlijke winkels, maar herhaalde nog maar eens een keer hoe mooi het in Leiden geworden was.

Mooi, ja, dat is het zeker… Maar toch kom ik er niet veel vaker dan voor de verbouwing – goed, ik at bij La Place een keer ’s avonds een pizza met gecremeerde asperges, drink in het grappige huiskamertje op de eerste verdieping weleens een bekertje espresso en verbaas me doordeweeks vooral over het aantal klanten, dat ver achterblijft bij de hoeveelheid FTE’s die zich achter hun kassa’s staan te vervelen. Het warenhuis sluit op werkdagen ook niet langer om 21.00 uur, maar intussen weer om 19.00 uur zijn deuren, en ook dat is veelzeggend. Als het concern Sneep nu met klinkende Leidse cijfers om de oren had geslagen, had ik er nog wel een klein beetje vertrouwen in gehad, maar kastje, kluitje, muur en riet doen vermoeden dat zelfs het Leidse droomfiliaal, dat dus als voorbeeld moet dienen voor de rest van de winkels, verlieslatend is. En dat is niet zo mooi, want zo lijkt het gevraagde loonoffer niet meer dan een vorm van tijdrekken, zonder enig levensvatbaar perspectief. Ik vrees een nachtmerrie.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s