Eerepoort

Volgende week zit ik zes jaar op Twitter. Hoewel ik als @tjan nu minder tweets de wereld in slinger dan een paar jaar geleden – toen ik zelfs nog tot de Leidse Twitter Top 25 werd gerekend – is het nog altijd mijn favoriete medium om op de hoogte te blijven van nieuws. Ook als dat Leids nieuws is. Er is geen evenement of er is wel een twitteraar ter plaatse die er in korte berichtjes van maximaal 140 tekens live verslag van doet. Niets missen zonder de deur uit te hoeven; soms dient gemak de columnist.

Vorige week deelden Leidse tweeps massaal een tweet van @YvonneKret: ‘Eentje uit de oude doos :) Entree @BreeLeiden lang geleden,’ luidde het bericht bij een zwart-witfoto van meer dan een eeuw oud. ‘Eerepoort Breestraat’ stond er onder de foto. Nu waren erepoorten vaak weinig om het lijf hebbende en overduidelijk tijdelijke houten knutselwerkjes, maar deze mij totaal onbekende poort, zo te zien aan de kant van het Kort Rapenburg, maakte een veel massievere indruk. Via j.mp/erepoort kunt u een exemplaar van de prentbriefkaart bekijken dat ik vond in het online stadsarchief – want ook daarvoor hoef je de deur niet meer uit.

Daarop staat nog een regel die op de foto van Yvonne ontbreekt: ’67ste Lustrum, LEIDEN’. 67×5=335, 1575+335=1910, rekende ik snel uit. Een Gemeenteverslag uit dat jaar wijst uit dat aan de Commissie voor de Versiering van de Breestraat een vergunning was verleend voor de bouw van een erepoort, maar dan ter hoogte van de Hogewoerd. Ook vond ik ontwerpschetsen voor een soortgelijke poort uit 1775. En wie de gravures van de opening van de Leidse universiteit uit 1575 bekijkt, zal zien dat de erepoort uit 1910 daar zonder enige twijfel op gebaseerd is. Rest nog de vraag: Wanneer en waarom is deze mooie poort weer gesloopt? Wie het weet mag me twitteren!

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Column

2 Reacties op “Eerepoort

  1. leuk stukje weer!
    ik ben heel benieuwd ook wanneer de poort is gesloopt en waarom.
    erfgoedleiden.nl staat inmiddels in fav, bedankt voor de tip :)
    zag afgelopen zaterdag pas de foto’s op Breestraat zelf, hadden ze iets meer in de spotlights mogen zetten wat mij betreft.

    • Dank je! Leuke site hè? Foto’s op de Breestraat zag ik ook pas vorige week – zuilen staan een beetje plompverloren op de stoep inderdaad. Ik had deze foto er wel tussen verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s