Vlieland

Nog een kleine week, en dan verdwijnt opnieuw een vertrouwde Leidse winkel uit het toch al steeds schraler wordende lokale winkelaanbod. Dierenwinkel Vlieland aan de Nieuwe Rijn sluit volgende week na 130 jaar definitief de deuren. Ger Deurloo, sinds 1986 eigenaar van Vlieland, nadert de pensioenleeftijd en het is hem niet gelukt iemand te vinden die brood ziet in de overname van zijn dierenspeciaalzaak. En ja, als je er na jaren hard werken dan toch eindelijk een keer langer dan twee weken met je camper op uit wilt, dan zit er maar één ding op.

Opheffingsuitverkoop dus. Zelf heb ik geen huisdieren en zal ik de winkel straks dan ook nauwelijks missen. Maar het verdwijnen van speciaalzaken met een geschiedenis, zoals bijvoorbeeld ook de kleinvakwinkel van Mol & De Groot vorig jaar, doet een stad als de onze natuurlijk geen goed. Juist de niet-ketenwinkels geven de binnenstad kleur, en hoewel Vlieland aangesloten was bij de meer dan 100 leden tellende Discus-groep, had de winkel onmiskenbaar een eigen identiteit.

Een rondje googelen doet vermoeden dat niet alle dierenvrienden in tranen zullen zijn over het verdwijnen van juist deze dierenspeciaalzaak. Nu is internet bij uitstek een plek waar negatieve geluiden om het hardst schreeuwen, maar het aantal al dan niet terechte klachten en zelfs petities waarin het welzijn van de dieren bij Vlieland aan de kaak werd gesteld valt wel op. Voor zover ik weet hebben de online gesuggereerde wantoestanden in al die jaren nooit tot boetes of andere sancties geleid, en dus zal er – om in dierentermen te blijven – van een mug wel weer eens een olifant gemaakt zijn. Zo niet, dan lost het probleem zich nu vanzelf op, want volgende week dinsdag komt er een olifant met een lange snuit, en staat er weer een winkelpand in het centrum leeg.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s