Cloth hall

De artist impressions van de nieuwbouw van de Lakenhal deden veel stof opwaaien, en dus vond directrice Meta Knol het de hoogste tijd om geïnteresseerde en verontruste inwoners van Leiden tekst en uitleg te geven. Sommige Leidenaren dachten volgens Knol zelfs dat de oorspronkelijke 17e eeuwse ‘Cloth hall’ tegen de vlakte gaat. Dat laatste lijkt me wat overdreven, maar toch was het twee weken geleden opvallend druk in Scheltema toen de directrice en haar twee architecten de rigoureuze plannen toelichtten. In het Engels, want twee van de bijna 300 aanwezigen kwamen uit Engeland.

Wat zijn we toch een humble en polite volkje: een hele informatieavond voor de Leidse bevolking lang Engels praten omdat de Britse renovatiearchitect Julian Harrap – die alle ins en outs van het project al kent – het anders misschien niet zou kunnen volgen. En dus las Meta Knol haar presentatie van a tot z voor en stond architecte Ninke Happel in steenkolenengels stamelend naar woorden te zoeken, om over het gestoethaspel van de aanwezigen die tijdens de rondvraag de kans grepen hun afschuw over de plannen te uiten maar helemaal te zwijgen. Er werd regelmatig langs elkaar heen gepraat en veel van de informatie raakte lost in translation.

En that’s a shame, want de powerpoints van met name de architecten bevatten veel eyeopeners. De pompeuze façade aan de Lammermarkt mag er van een afstandje dan misschien nogal lomp en buitenproportioneel uitzien, het bevat talloze interessante en doordachte details, met ‘bay windows’ die op de verschillende verdiepingen in breedte variëren en ‘dog tooth’ metselwerk in 50 shades of grey, dat matcht met de contouren van de belendende huisjes. Bent u ook zo benieuwd hoe het uitpakt? Medio 2018 is de geheel vernieuwde en extended Cloth hall klaar. I can’t wait!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s