Verhuisbericht

Heeft u hem ook gezien, de advertentie in onder meer deze krant waarmee de Belastingdienst liet weten het kantoor aan de Willem de Zwijgerlaan te verlaten? ‘De Belastingdienst gaat verhuizen’, stond er. Voor ons Leidenaren is dit een typisch gevalletje ‘makkelijker kunnen we het niet maken, maar we kunnen het in elk geval wel zo leuk mogelijk proberen te brengen’. Want wat op het eerste gezicht oogt als een verhuisbericht, is dat allerminst. Een nieuw adres ontbreekt bijvoorbeeld, afgezien dan van het internetadres belastingdienst.nl. En dat klopt ook wel, want sinds vorige week vrijdag is het Leidse belastingkantoor opgeheven. Daarmee is de fiscus, net als eerder de Kamer van Koophandel, uit Leiden verdwenen.

Het zal niet eenvoudig zijn een nieuwe huurder te vinden voor de nu verlaten verdiepingen in de Eschertoren (ook bekend als de Luba-toren). Het is dus maar goed dat de Mondriaantoren, aan de andere kant van de voormalige Groenoordhal, op de fundering na nooit gebouwd is, want niet alleen leegstaande winkelpanden vormen in onze stad een steeds groter wordend probleem, ook leegstaande kantoorruimte is dat in toenemende mate.

En waar je zou denken dat de gemeente dan het goede voorbeeld geeft, zijn er serieuze plannen alle gemeentelijke diensten medio 2020 onder te brengen in een nieuw te bouwen kantoorkolos op het NUON-terrein, midden in het nog te realiseren Singelpark dus. Voorwaarde is wel dat deze nieuwbouw jaarlijks niet meer gaat kosten dan wat er nu wordt neergeteld voor de gebouwen die binnen nu en vijf jaar zullen worden gesloopt: het Stadsbouwhuis aan de Langegracht en… het oude belastingkantoor, op de kop van de Schipholweg. Dat is mooi, maar is nieuwbouw wel nodig? Als ik het goed heb staan er binnenkort twee immense schoolgebouwen leeg…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s