Het, Bar & Bas

Hoe was uw begin van de zondag deze week? Minder aangenaam, zo voor het eerst zonder Het op Zondag? Anderhalve week geleden verscheen na bijna 23 jaar en 1200 zondagskranten de laatste Het. Voortaan zal Leiden het zondagmorgen dus moeten doen zonder de overdosis uitroeptekens van Aad, zonder aandoenlijke Hartsbrieven en zonder de nog aandoenlijkere huisdieren die op zoek zijn naar een baasje. Het afscheid van deze ooit rebelse Leidse krant hing al even in de lucht, maar totaal onverwacht stond het laatste weekend van april in het teken van nóg een vaarwel.

Ik heb in Leiden zo mijn favoriete horeca-adresjes: Surakarta voor rijst, Bennies voor ribs, Pinoccio voor pizza, Delphi voor gyros, North End voor bier, het terras van Dok 2 voor lunch en Lundi voor lange avonden, een ongedwongen sfeer, mooie gerechten en prachtige wijnen. Toen ik die zaterdagmiddag aan de Turfmarkt het fijnste restaurant van Leiden binnenstapte om alvast een tafeltje voor vanavond te reserveren, vertelde eigenaar Bas van Bakel me dat hij de bakens ging verzetten, met een nieuwe formule en zelfs onder een andere naam.

Met een beetje schuiven, passen, meten en goede wil konden we diezelfde avond nog voor een laatste keer genieten van een vertrouwd en dus lang, relaxt, smaakvol en met goede wijnen doordrenkt avondje Lundi. Maar waar Het op Zondag definitief ten grave werd gedragen – met een in al zijn somberheid tamelijk hilarische, op begraafplaats Groenesteeg geschoten coverfoto -, gaat Lundi door. Als Bar & Bas, waar wij het vanavond dus voor het eerst op een brassen zetten. Het oog voor kwaliteit, het gevoel voor goed gastheerschap, de neus voor prachtige wijnen en vooral de liefde voor het vak van naamgever Bas een klein beetje kennende, zal het vast en zeker niet voor het laatst zijn!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s