Pop-up

Twee weken geleden was ik in Liverpool. Wat daar erg opviel was de laagdrempeligheid van de musea: een dependance van het Londense Tate (met werken van Picasso en Renoir), het maritiem museum (met opgedoken items van de in Liverpool gebouwde Titanic) en het erg leuke Museum of Liverpool (met onder meer tal van bijzondere Beatles-memorabilia) waren zelfs gratis te bezoeken. Hoewel niet gratis, maakt ook het Pop-up Museum van De Wereld Draait Door in Amsterdam museumschatten een stuk toegankelijker. Fantastisch dus dat voor de tweede editie in 2016 nu ook twee Leidse musea (Volkenkunde en Boerhaave) hun depots openstellen.

Maar we hadden het natuurlijk zelf moeten bedenken, en geïnspireerd door Liverpool zie ik het ook helemaal voor me: een gratis toegankelijk pop-up museum in onze binnenstad, waar tijdens de verbouwing van Lakenhal, Naturalis en Oudheden een greep uit de topstukken van deze musea tentoon wordt gesteld. En ook als die musea straks verbouwd en wel hun deuren weer geopend hebben, lijkt het me een blijvertje, met wisselende depotstukken als amuse, lokkertje of visitekaartje, een centrale museumwinkel én de verkoop van een Leidse Museum Dag- of Weekkaart. Zodra ze boven water zijn zouden zelfs de 350 vergeten werken die de gemeente in het kader van de BKR-regeling ooit heeft aangekocht er een plekje kunnen krijgen.

Waar Amsterdam zucht en steunt onder de enorme toestroom van toeristen, is het immers nogal onhandig dat drie Leidse musea tegelijk hun deuren sluiten en twee andere hun depotstukken juist in Amsterdam tentoonstellen. Meer dan 500 topstukken uit de Egyptische collectie van Oudheden zijn tot eind 2016 zelfs in Bologna te zien. De pop-up store van dit museum, aan de Nieuwe Rijn, is wat mij betreft dus maar het begin. Nu snel doorpakken en uppoppen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s