Mopperkont

De Leidenaar heeft de naam een mopperkont te zijn. Het is niet goed of het deugt niet, en deugt het wel, dan is er altijd nog wel iets om over te zaniken. Geboren en getogen in de Sleutelstad is dat bij mij niet heel anders, ben ik bang. Maar als ik mijn columns van de afgelopen jaren erop nalees, dan zie ik dat ik het steeds minder op een mekkeren zet. Ouder, wijzer en milder? Of valt er in en over onze stad gewoon minder te zeuren?

Het laatste is het geval, zo blijkt uit onderzoek en tot mijn eigen geruststelling. Elke twee jaar publiceert het merkonderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy het rapport Steden & Streken, en behoorde onze stad in 2011 en 2013 daarin in de verste verte nog niet tot de sterke stedenmerken, dit jaar dendert Leiden met een score van 94% met stip de Top 10 binnen. Met name de historische binnenstad en het gevarieerde horeca-aanbod scoren goed bij de eigen bevolking, zo blijkt uit het rapport, waarin de grote steden steeds verder wegzakken en de kleine steden flink aan populariteit hebben gewonnen.

Dat Amsterdammers – van wie wij als het om mopperen gaat nog een hoop kunnen leren – de overkill aan toeristen inmiddels spuugzat zijn, stipte ik vorige week al even aan. Ik kan me dat goed voorstellen, want zelf ben ik ook altijd weer blij als ik het gekrioel in onze hectische hoofdstad achter me kan laten. Voor je het weet verandert Mokum net als Venetië in een drukbezocht openluchtmuseum, een spookstad met nauwelijks inwoners en minder huizen dan hotels. Wat mij betreft is een deel van die toeristen hier meer dan welkom. Zolang dat dan maar wel het deel is dat geïnteresseerd is in cultuur, en niet in drank, drugs en bananenbars. En wordt onze stad onverhoopt toch overlopen, dan hebben we in ieder geval weer een keer wat te mopperen.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s