Ondergronds

De bouw van de parkeergarage aan de Lammermarkt is in volle gang. De louter nog theoretische discussie of Leiden deze peperdure garage überhaupt wel nodig heeft parkeer ik dus even, en laat ik voor nu letterlijk links liggen. De keuze voor een ondergrondse garage mag dan misschien niet de goedkoopste zijn, ik juich die wel toe. Zoals in de binnenstad de vuilcontainers inmiddels ondergronds zijn verdwenen, verdwijnt straks ook het geparkeerde blik uit ons blikveld, en dat maakt de stad er alleen maar mooier op.

De tijdelijke garage bij de Morspoort is velen een doorn in het oog. De nogal hilarische camouflagenetten langs de gevels veranderen daar weinig aan, al hebben ze in zoverre effect dat veel bezoekers aan onze stad deze parkeerbunker straal voorbijrijden. Nee, dan toch liever ondergronds, al is dat dan een hele klus: het uitgraven van een slordige 60.000 kuub grond alleen al is een huzarenstuk van formaat. Dagelijks zouden er 50 kiepauto’s nodig zijn om die grond af te voeren naar een depot in de Oostvlietpolder. Dat dat transport nu via aan buizenstelsel plaatsvindt lijkt me dus, zeker met het oog op de vaak verstopte uitvalsweg die kant op, een goede keuze.

En ook hier zien we vrijwel niets van. Vijf kilometer aan buizen, op de bodem van de singels en de Trekvlietvaart, ontrekken de afvoer van de grond de komende vier maanden aan het oog. Van zoiets kan ik dus heel enthousiast worden, al krijgen we van de voortgang van het project nu weinig mee. Wie toch wil kijken hoe de bouw vordert kan terecht op het dak van een keet bij de ingang van het bouwterrein. Daar is een eenvoudig en voor iedereen toegankelijk panoramaterras ingericht. Parkeren in de buurt is nu even lastig, dus kom op de fiets. Of blijf lekker thuis en check de webcam op Lammermarktleiden.nl.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s