Oóó-berrr!!!

We hebben deze zomer al van een paar prachtige, zonovergoten dagen mogen genieten. Hoewel onze stad tot de tien duurste terrassteden van het land behoort, pak ik op zulke dagen graag een terrasje: lekker onderuit, met een biertje, een broodje of een pizzaatje, terwijl het Leidse leven aan me voorbijtrekt. Terrassen genoeg en keus te over dus, maar op de een of andere manier lijk ik dit jaar een weinig gelukkige hand van kiezen te hebben. Bij de drie laatste terrassen die ik bezocht was met name de bediening werkelijk om te janken.

Attent, adequaat en vriendelijk… het lijkt zo vanzelfsprekend, maar blijkt dat allerminst. En nee, ik ga hier geen namen noemen, maar wil in plaats daarvan alle Leidse horeca-ondernemers oproepen wat meer aandacht aan hun obers en serveersters te besteden. Zij zijn immers het visitekaartje van een café of restaurant. En onder aan de streep is het vrij simpel: als ik als klant een halfuur achter mijn lege glas moet zitten zwaaien voor ik eindelijk word opgemerkt, dan kost dat omzet. Direct, want ik hou een plek bezet die een halfuur lang geen cent oplevert, maar ook op de langere termijn: terrassen genoeg en keus te over, nietwaar?

Maar wat misschien nog belangrijker is: een negatieve horeca-ervaring drukt een stempel op een dagje Leiden. Niet voor niets nam het Centrummanagement vijf jaar geleden het initiatief voor een toeristische training voor Leids horecapersoneel. Toen ging het nog om het overdragen van kennis over wat er in de stad te doen en te beleven is, maar inmiddels ben ik eerlijk gezegd al blij als ik het halverwege mijn pizza voor elkaar weet te boksen om nog een tweede wijntje te bestellen. Lukt dat me niet, dan treedt mijn nieuwe terrasregel in werking: bij geklooi geen fooi. Ook dat is wat mij betreft vrij simpel!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s