Big Bang

Kies exact. Met die nogal slappe slogan moedigde de overheid meisjes in 1987 aan een exact vakkenpakket of zelfs een technische studie te kiezen. Slappe slogan of niet: ook dit jaar schreven zich weer meer vrouwen in voor een bèta-studie, hoe haaks dat ook staat op het clichébeeld zoals dat in bijvoorbeeld de Big Bang Theory nog altijd wordt geschetst: de wetenschappers in deze erg leuke maar door Veronica nu wel even genoeg herhaalde comedyserie zijn vier nerds, de knappe, blonde buurvrouw is serveerster in de Cheesecake Factory.

Ik weet niet welke vakantiebaantjes in de horeca de aan de Leidse Sterrewacht verbonden wis- en scheikundige Ewine van Dishoeck in haar studietijd heeft gehad, maar over drie jaar geeft zij de Leonards, Sheldons, Howards en Rajeshen van deze wereld op niet mis te verstane wijze het nakijken. Van 2018 tot 2021 is deze Leidse, naar verluidt meest geciteerde astrofysicus ter wereld namelijk de president van de Internationale Astronomische Unie (IAU), de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de namen van nieuw ontdekte sterren.

En dat komt goed uit, want als ‘alfa-mannetje’ dat in 1987 met zijn studie Nederlands allesbehalve exact koos, vind ik die namen van vandaag de dag maar niks. Grote beer, kleine beer, steelpannetje… daar kan ik wat mee. Maar áls Leidse wetenschappers dan het alleroudste licht ooit ontdekken – licht dat 550 miljoen jaar na de Big Bang werd uitgezonden en dat meer dan 13 miljard jaar onderweg is geweest – en de IAU komt als het op het bedenken van een naam voor dit sterrenstelsel aankomt niet verder dan het niet bepaald tot de verbeelding sprekende ‘EGSY8p7’, dan heeft dat toch wel iets armoedigs. Dat kan beter dus, en wie zelf een dichterlijke naam als Ewine heeft, moet dat toch bijna wel met me eens zijn.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s