Joebelabambam

De zwartepietendiscussie stak deze zomer al vroeg de kop op, en de pepernoten en chocoladeletters liggen al sinds de r in de maand is weer in de schappen van de Leidse supermarkten. Ik hoop nu dus maar dat ik niet te laat ben en dat u uw sint-inkopen nog niet heeft gedaan. Deze maand verscheen namelijk een kinderboek dat op geen enkel verlanglijstje mag ontbreken en dat het – als het dat om welke duistere reden dan ook tóch doet – verdient om desnoods ongevraagd cadeau gedaan te worden. Een sint-tip in september dus…

‘De Gorgels’ – een ronkende titel, zeker met een Leidse r – is het eerste en naar ik verwacht zeker niet het laatste kinderboek van de Leidse grappen- en druktemaker Jochem Myjer. In dit boek ontdekt Melle, die over extreem goede ogen beschikt, een wezentje in zijn slaapkamer. Het is een Gorgel, en Gorgels beschermen slapende kinderen als de r in de maand is tegen door boosaardige Brutelaars verspreide kinderziektes. Melle’s persoonlijke Waakgorgel, Bobba, is minstens net zo druk en innemend als zijn bedenker. Samen met Melle bindt hij de strijd aan met de levensgevaarlijke Groenlandse Brutelaars. Zou het ze lukken de Nederlandse kinderen voor een vreselijke ziekte te behoeden?

De spanningsboog van dit kinderboek is stukken beter dan die van deze column, want in mijn enthousiasme gaf ik in de eerste alinea al prijs wat ik ‘De Gorgels’ vind. Jochem Myjer, die vier jaar geleden niet alleen een engeltje op zijn schouder bleek te hebben maar vermoedelijk ook een garnizoen aan Gorgels rond zijn ziekbed, debuteert met een vrolijk en tegelijk spannend boek dat leest (en voorleest) als een trein en waarin ook voor Leiden (Naturalis!) een belangrijke rol is weggelegd. Joebelabambam, dat is wat Gorgels roepen als er iets te vieren valt. Joebelabambam dus!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s