Op zijn kop (2)

‘U bent nooit te moe voor een loempia van Fu,’ las ik vrijdagavond op de feestelijke warenmarkt op de Oude Singel. Ik moest lachen om deze slogan, maar de boodschap klopte niet helemaal. Die ochtend was om half drie onze wekker gegaan, en pas twaalf uur later waren we na een bustransfer naar het vliegveld, een vlucht vanaf Faro, een enkele reis Schiphol-Leiden en kroketten met brood bij de Bruine Boon weer thuis. Hoe relaxt deze vakantie in zonnig Portugal ook was geweest, ik was na de thuisreis wel degelijk te moe. Voor een loempia, maar ook om me al te hartstochtelijk in het feestgedruis te storten.

Onze wandeling over het kermisterrein naar huis deed me die middag denken aan de ontknoping van zo’n metamorfoseprogramma op RTL: een klusteam verbouwt de woonkamer, en aan het einde van de uitzending krijgen de verbouwereerde bewoners het resultaat te zien. Op het eerste gezicht had de bouwput naast de molen nauwelijks invloed gehad op de kwaliteit van de kermis. Leiden was er klaar voor, zoveel was duidelijk, maar wij doken vroeg ons bed in. En hoewel ons smalle straatje traditioneel een doorgaande route voor lallende feestgangers is en ook de DJ bij de Re-spons zich niet inhield, vielen we snel in slaap en sliepen we op 3 oktober een flink gat in de dag.

Zo ‘op zijn kop’ als gevreesd stond de viering van Leidens Ontzet dit jaar dus niet, want net als de kleinere kermis, leverden ook de horecafunctie van De Waag en de omgekeerde route van de optocht nauwelijks onvertogen woorden op. Het was prachtig weer en op ‘de dag zelf’ leek het drukker en was het gezelliger dan ooit in de stad. Hoewel ik de haring en de hutspot niet oversloeg, was het voor mij persoonlijk alleen de minst intensieve 3 oktober ooit. Maar dat maak ik volgend jaar goed. Met een loempia van Fu!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s