Rembranding

In Leiden zag Rembrandt het licht, maar toch staat zijn geboortestad als toeristische trekpleister nog altijd niet op de kaart. Een beeld aan de Witte Singel, een foeilelijk fröbelding tegen over waar ooit zijn geboortehuis stond en sinds een paar jaar welgeteld één schilderijtje van zijn hand in de Lakenhal… het is ook aan de karige kant. Sinds kort is er dan nog een Escape Room in het als Rembrandts ‘geheime atelier’ ingerichte kruithuisje aan de Jan van Houtkade, er komt nóg een atelier, aan de Langebrug, en er zijn plannen voor een Rembrandt Experience.

Wat daar dan te beleven zal zijn is nog onduidelijk. Eerder al gaf de stichting Rembrandt Experience aan meer werk van de schilder naar Leiden te willen halen, maar hoe onbetaalbaar dat is bleek vorige maand: maar liefst 160 miljoen moest worden neergeteld voor de portretten van Marten en Oopjen, die nu afwisselend in Parijs en Amsterdam komen te hangen. Dat kan Leiden nooit betalen en de kans dat hier ooit een tweede Rembrandt te zien zal zijn lijkt dus nihil. Goed, de collectie van onze Universiteitsbibliotheek bevat – ik schreef er al eerder over – minstens 75 originele tekeningen, schetsen en studies van Rembrandt die eigenlijk geëxposeerd zouden moeten worden, maar ook dat lijkt me niet de publiekstrekker die Leiden nodig heeft.

Denkend aan Leiden zag ik tijdens mijn vakantie onlangs plots zelf het licht. Zoals in de Amsterdamse Beurs van Berlage met veel succes zo’n 200 digitale reproducties van Vincent van Gogh werden tentoongesteld, kan Leiden dé plek worden waar alle Rembrandts die er toe doen in één grote, permanente overzichtstentoonstelling te zien zijn. De kosten hiervan zijn – ook verzekeringstechnisch – te overzien, maar mits goed in de markt gezet kan het onze stad heel veel opleveren. Dus…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s