Paradijs

Hoe zag het paradijs er uit? Hemels, natuurlijk, maar dan nog: wat voor de een hemels is, zal de ander als een helse beproeving ervaren. Een redacteur van deze krant gunde ons een onthullend kijkje in zijn ziel door in een bijschrift onder een wat knullige ‘artist impression’ zijn beeld van de Hof van Eden te schetsen. Op de geshopte foto zag de Leidse Boommarkt er volgens mijn Witte Weekblad-collega ‘een beetje zoals het paradijs’ uit: ‘met groene bomen, tevreden vogels, picknickende mensen en dobberende meisjes.’

Die artist impression was gemaakt door Alex Friso van GroenLinks. Met de wens de binnenstad te vergroenen doet deze partij – in tegenstelling tot de Boommarkt – zijn naam wél eer aan. Mij lijkt het een prima idee. Om de Leidse straten zo in te richten dat de straatnaam wat meer hout snijdt, bedoel ik dan. De Steenstraat en de Steenschuur zijn al klaar. En verder dus bomen op de Boommarkt, hagen op de Haagweg, hooi op de Hooigracht, zand in de Zandstraat en water door de Watersteeg.

In de categorie dieren keren zo niet alleen de varkens, de lammeren, de schapen, de runderen en de ossen en paarden terug in het straatbeeld, maar waggelen er opeens ook pelikanen door de Pelikaanstraat. Hoe we kabeljauwen door de Kabeljauwsteeg kunnen laten zwemmen en moeten voorkomen dat het op de Beestenmarkt een beestenbende wordt, zijn nog wel wat aandachtspuntjes. Verder met personen dan maar: heren in de Herenstraat, nog meer mannen in het Meermanshofje en vrouwen in de Vrouwensteeg (waarbij prinsessen een eigen kade, en nonnen – net als bakkers en dieven – een eigen steeg krijgen). Dieven? Daar gáát ons Leidse paradijs! Misschien moeten we die maar achterwege laten dan, net als schutters, galgen en kooien. Ik wens u een mooie jaarwisseling en een hemels nieuwjaar toe!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s