Tweeënhalf jaar geleden werd Leiden door de grote banken en KPN geselecteerd voor een pilot. Duizend Leidenaren ontvingen een smartphone waarmee zij bij tientallen Leidse winkels konden betalen. Inmiddels zijn de meeste pinpassen en -apparaten uitgerust met NFC en is contactloos betalen de gewoonste zaak van de wereld. Van ING weet ik dat je intussen ook via een speciale app op je telefoon kunt afrekenen, maar om de een of andere reden vindt mijn bank het nodig daarvoor geld in rekening te brengen. Betalen om te mogen betalen dus.
Wellicht mede daarom is afrekenen met de telefoon nog geen gemeengoed. De banken lijken de boot zelfs te gaan missen nu verschillende alternatieve mobiele betaalsystemen worden uitgerold. Zo is supermarktketen Dirk in zee gegaan met het Zweedse SEQR (spreek uit: Secure), en opnieuw heeft onze stad de primeur. Behalve bij de vier Leidse Dirk-winkels, kunt u met SEQR op dit moment alleen nog maar terecht bij een sportvereniging in Hoogmade, dus echt groot is de dienst in ons land nog niet. Anders dan ING vraagt SEQR geen geld voor transacties. Sterker nog, betaalt u bij Dirk via SEQR, dan levert dat u geld op: afhankelijk van het aantal transacties per maand krijgt u tot 3 procent cashback op uw dagelijkse boodschappen.
Nieuwsgierig geworden installeerde ik de app op mijn Android. Ik moest heel veel persoonlijke gegevens invullen en zelfs een kopie van mijn ID uploaden, maar toen was ik klaar voor mijn eerste mobiele betaling. Hoewel de Leidse pilot bij Dirk al zo’n twee weken aan de gang was, was het ook voor de caissière de eerste keer. Desondanks verliep alles snel en probleemloos, maar los van die cashback ontgaat mij de meerwaarde. Ik vrees dan ook dat SEQR wel kan inpakken zodra de banken gas geven en mobiel betalen gratis gaan aanbieden.