Tandenborstel

Eigenlijk ongemerkt zijn u en ik intussen in de alweer tiende jaargang van Steeksleutels beland. Al die jaren stond ik rond deze tijd wel even stil bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden. Zelfs vorig jaar, toen ik de bijeenkomst vanwege een gebroken schouder niet zelf had kunnen bijwonen. Koste wat kost ben ik er volgend jaar weer bij, besloot ik die column toen. Maar ook dit jaar liet ik verstek gaan. Zonder heel erg goede reden, trouwens. Het regende, ik was moe, ik had geen zin om mijn tanden te poetsen… van die dingen. Ik verwachtte eerlijk gezegd ook weinig verrassingen.

De traditionele speech van burgemeester Lenferink was wat aan de lange kant, en eigenlijk was dat het enige wat twitterende borrelaars vanuit de Pieterskerk over de receptie loslieten. Ik dácht dus dat ik niets gemist had, tot ik – eveneens op Twitter – een filmpje van I love Leiden voorbij zag komen. De tweet was voorzien van de hashtag ‘BREKEND’. Ook dat nog! In de korte reportage werd aanwezigen gevraagd wat hun goede voornemens waren, en na zijn lange speech kwam ook onze burgemeester aan het woord. En hoe!

Henri Lenferink is een van de tien genomineerden voor de beste lokale bestuurder van 2015 en dus verwacht je zorgvuldig gekozen woorden, een goed voornemen dat inspireert – ‘I had a dream’, ‘One small step for man’, ‘Ich bin ein Berliner’, dat kaliber. Maar helaas leek onze burgemeester enigszins overvallen door de vraag. Zijn letterlijke antwoord: ‘Nou ja, ik heb een nieuwe tandenborstel genomen. […] Ja, dan heb je je tanden weer goed schoon na die tijd.’ Dus… Met het afsluitende ‘I love Leiden!’ maakte Lenferink het nog een klein beetje goed, maar áls hij morgen met een stralend witte lach zijn prijs in ontvangst mag nemen, hoop ik dat hij de lat toch wat hoger legt.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s