Vind ik leuk

Leiden en Facebook… als ik heel eerlijk ben kan ik er weinig zinnigs over zeggen, want ik ben niet zo’n facebooker. Ik weet wel dat veel Leidse winkels, restaurants en verenigingen op Facebook actief zijn, maar hun posts gaan voor het grootste deel aan mij voorbij. Vorige week was er echter geen ontkomen aan: op het sociale platform waren los van elkaar twee petities gestart die op zijn minst suggereren dat het uitgaansleven in onze stad wel een boost kan gebruiken.

Een Facebook-pagina die pleit voor de opening van een Pathé-bioscoop in Leiden heeft op het moment dat ik deze column schrijf 445 vind-ik-leuks. De petitie die – God en Joost mogen weten waarom – het fastfood-aanbod in onze stad zou willen uitbreiden met een Kentucky Fried Chicken scoort zelfs 1349 likes. Toen ik deze laatste pagina via Google probeerde te traceren, stuitte ik trouwens op een actueel nieuwsbericht over een vrouw die bij een KFC in het Britse Wellingborough rauwe ingewanden in haar kipkluifje had aangetroffen. Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik wacht al jaren met smart op een ‘Vind ik niet leuk’-knop.

Wat ik dan weer wél leuk vind, is dat de Leidse universiteit – ook al vorige week – een wetenschappelijk onderzoek naar het sociale medium aankondigde. Het aan de mooiste straat van de stad gevestigde reclamebureau Just daagt facebookers al sinds 2014 uit het platform 99 dagen links te laten liggen en stelt de resultaten van dit project, waaraan al zo’n 45.000 vrijwilligers deelnamen, ter beschikking van de wetenschap. Uit het onderzoek, waarvoor Leiden de krachten bundelt met de VU, moet blijken welke factoren het voor Facebook-verslaafden zo moeilijk maken om af te kicken. Want stoppen met Facebook, dat schijnt – zoals ze in Kentucky zo mooi zeggen – nog een hele kluif te zijn.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s