Jaar van de brug

Maart alweer. De tijd vliegt, en ondanks een extra dag in februari schiet het ook met 2016 al lekker op. De Verenigde Naties bombardeerden dit schrikkeljaar tot het jaar van de boon, vorige maand luidden Chinezen met veel vuurwerk het jaar van de aap in, en nu al is duidelijk dat 2016 voor Leiden het jaar van de brug wordt. Want zijn we met onze 504 bruggen niet in de aap gelogeerd, dan zijn we er wel mee in de bonen. Er gebeurt in onze stad namelijk nogal wat op het bruggenfront.

Zo keek men bij het Joop Vervoornpad in Leiden Noord vreemd op toen door een onverklaarbare fout plots een brug opdook op een totaal verkeerde plek. Die brug blijft nu liggen, en er komt een nieuwe brug. Kosten: een kleine 13.000 euro. Bij een inspectie van de Jan van Houtbrug bleek deze in dermate slechte staat, dat zwaar verkeer per direct moest worden omgeleid. Volgens de technici die de brug onderzochten zal het ding binnen vijf jaar bezwijken als er geen maatregelen worden getroffen. De gemeente plaatste halsoverkop hoogtebalken, en dat resulteerde binnen een week in twee ongelukken. Een noodbrug wordt overwogen.

Verder werden vorige maand de vijf Singelpark-bruggen gepresenteerd en werd tijdens de presentatie van de inrichting van de Lammermarkt duidelijk dat de Valkbrug bij de gelijknamige molen binnen een paar jaar zal worden vervangen. En dat wordt weleens tijd, want deze brug werd in 1935 als tijdelijke brug aangelegd en zal vast niet het eeuwige leven hebben. De voormalige Waaghoofdbrug krijgt overigens een tweede leven in Leiden Noord, waar hij Groenoord Noord met de Big Boss-locatie moet gaan verbinden. Die brug zou volgens de rekenmeesters van de gemeente precies moeten passen, maar met de eerdere flater in Leiden Noord in gedachten weet je het natuurlijk maar nooit.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s