Ins Grün

Dankzij crowdfunding gebeuren er de laatste jaren veel mooie dingen in onze stad. De restauratie van het vermaarde Zweetkamertje in het Academiegebouw aan het Rapenburg, de komst van de T-Rex naar Naturalis en ook de bouw van de zonnekijker die in september in de Oude Sterrewacht in gebruik genomen werd, werden met de vrijwillige bijdragen van talloze gulle gevers mogelijk gemaakt. Leidenaren zijn blijkbaar maar al te graag bereid hun portemonnee te trekken als er een beroep op ze wordt gedaan.

Ik vroeg me af of ook het LAKtheater te redden zou zijn geweest als er destijds een crowdfunding op poten zou zijn gezet. Als het aankwam op het ophangen van postertjes was er aan animo geen gebrek, dus wie zal het zeggen? In 2012 viel het doek helaas definitief voor dit vlakkevloertheater, maar in datzelfde jaar opende – voor mij een beetje aus Blaue hinaus – een gloednieuwe, iets kleinere maar vergelijkbare theaterzaal de deuren: Ins Blau aan de Haagweg. En jawel, ook dit theater heeft vorige week een crowdfundingsactie gelanceerd.

‘Omdat schone kunst niet vuil hoeft te zijn’. Dat is de ietwat gezochte leus waarmee Ins Blau de maar liefst 80.000 euro bijeen hoopt te harken die nodig is voor een nieuwe, energiezuinige lichtinstallatie. De LED-verlichting die men hiervoor op het oog heeft, verbruikt ongeveer 75 procent minder stroom, en daarmee zou het zaaltje het eerste volledig energieneutrale vlakkevloertheater van Nederland worden. De ‘Groen licht’-actie loopt nog precies een maand, dus mochten zich onder de lezers van deze column weldoeners bevinden die volgens sommigen typisch ‘linkse hobby’s’ als cultuur en duurzaamheid een warm hart toedragen, dan weten die nu wat ze te doen staat. Op de website van Theater Ins Blau en op voordekunst.nl leest u alles over dit project.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s