Worteltjestaart

‘Bakker, heeft u ook worteltjestaart?’ Ik kan de neiging om een wel heel erg oudbakken mop te herkauwen deze week nauwelijks onderdrukken. Zo vaak komen er immers geen konijnen bij de bakker. Maar in Leiden gebeurde het, al was dat bij deze knaagdiertjes niet uit vrije wil, laat staan om te vragen of de bakker worteltjestaart verkocht. Bij bakkerij Van Maanen aan de Nieuwe Rijn verbleven de beestjes tegen wil en dank in de etalage. Met name het felle licht waaraan zij dag en nacht werden blootgesteld schoot Dick de Vos, mijn onderbuurman op deze pagina, in het verkeerde keelgat. Namens zijn Partij voor de Dieren deed hij aangifte tegen de paasetalage, die hij – je bent columnist of niet – met veel gevoel voor retoriek ‘een Guantanamo Bay voor konijnen’ noemde.

Johan van Maanen, die eerder op Twitter nog enthousiast had laten weten dat de lente leefde bij zijn bakkerswinkel in het Leidse centrum – ‘échte Konijnen kijken!’ – wist niet hoe snel hij paaseieren voor zijn geld moest kiezen. Ik vraag me af of de protesten van de Partij voor de Dieren net zoveel effect zouden hebben gehad als De Vos die vergelijking met het beruchte Amerikaanse gevangenenkamp niet uit de hoge hoed had getoverd. Hoe dan ook lukte hem in nog geen week wat Barack ‘yes we can’ Obama nu al bijna acht jaar tevergeefs voor elkaar probeert te krijgen: de sluiting van Guantanamo Bay.

De etalage werd door Van Maanen razendsnel gevuld met pluchen knuffels en de oorspronkelijke Nieuwe Rijn-nijntjes vieren het voorjaar inmiddels in Rijnsburg, waar zij in hun oranje overalletjes in een dierenweide schijnen rond te dartelen. Eind goed, al goed dus, en een welverdiende worteltjestaart voor Dick de Vos en zijn dierenvrienden (vies hè?). Nu de tijgerbolletjes nog de bakkerswinkels uit. Vrolijk Pasen!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s