Gesloopt

Het heeft even geduurd – een jaar of vijftien -, maar eindelijk is de ontwikkeling aan de centrumzijde van het stationsgebied dan toch begonnen. Met de sloop van de panden aan de Stationsweg en het Schuttersveld is het beruchte ‘Gat van Van de Putte’, dat de treinreizigers die het station verlieten bij wijze van warm welkom jarenlang toe gaapte, een nog veel groter gat geworden.

De sloop van de verschillende gebouwen verloopt uiterst netjes en beheerst. Geen explosieven – een methode die in ons land sowieso weinig gebruikt wordt – en geen sloopkogels ook, maar zorgvuldig strippen van binnenuit en één sloopmachine met een straaltje water tegen opstuivend asbest: de Leidse firma Van Eijk levert wat mij betreft zijn visitekaartje af. Voor fietsers is er aan het Schuttersveld met behulp van een open container een veilige tunnel gecreëerd en voetgangers kunnen via een nieuwe doorgang langs het Ballonpad (een blijvertje, als het aan mij ligt) van en naar het station lopen. Van hinder en overlast is nauwelijks sprake, en dat is op zo’n centraal en druk punt in de stad best een prestatie.

Na de bouwvak al start de bouw van het nieuwe complex, dat ‘De Lorentz’ is gedoopt. Naamgever is de Leidse natuurkundige Hendrik Lorentz, die in 1902 een Nobelprijs in de wacht sleepte. De artist’s impression (of, zoals onder de tekening staat: ‘het illustratieve tekenvoorbeeld’) bij het bouwterrein geeft een heel duidelijk beeld, maar aangezien op illustratieve tekenvoorbeelden zowel letterlijk als figuurlijk altijd de zon schijnt, blijft het spannend hoe uitnodigend deze nieuwe entree van onze stad daadwerkelijk zal uitpakken. Zo zal de tijd uitwijzen hoe tochtig het er wordt. En zelfs of ondernemers er wel een gat in zien om hier kantoor- of winkelruimte te huren moet nog maar blijken.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s