Biertje?

De voormalige Prins Pils is nu onze koning, en op Zijne Koninklijke Gezondheid wordt vandaag ook in Leiden op verschillende feestlocaties menig biertje gedronken. Best lekker natuurlijk, zo’n evenementenbiertje, dat in veel gevallen onder de rook van onze stad gebrouwen zal zijn, maar de echte bierliefhebber loopt daar niet langer warm voor. En echte bierliefhebbers zijn er steeds meer. Speciaalbieren winnen nog altijd aan populariteit, niet alleen in de horeca maar ook thuis, en lokale brouwerijen schoten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond.

In 1918 sloot de laatste Leidse stoombierbrouwerij, De Posthoorn, de deuren. Bijna een eeuw later, in 2004, werd Brouwerij Leidsch Bier opgericht. Het Leidsch Blond van deze brouwer is in veel lokale cafés en restaurants op de tap te vinden, en ook de IPA (‘Aaipiejee’) vindt gretig aftrek. Smaken verschillen natuurlijk, maar zelf ben ik meer gecharmeerd van de bieren die brouwerij Pronck hier sinds 2014 produceert – van hun India Pale Ale ben ik zelfs een groot liefhebber. En ik ben niet de enige: vorig jaar was het bier dat zij speciaal voor de Twee Spieghels brouwen – met onder meer citroengras – al goed voor een derde plek in een landelijke huisbiercompetitie en deze maand was er zelfs internationale erkenning: in Lyon sleepte het Spieghelbier een gouden medaille in de wacht.

Aan het begin van de Aalmarkt verwelkomde, ook deze maand, ‘eeterij en proeverij’ Het Stadsbrouwhuis (niet te verwarren met het Stadsbouwhuis aan de Langegracht) zijn eerste gasten. ‘City brewery’ staat er fier in het embleem. Ook hier Leidse bieren op de tap, van mij onbekende microbrouwerijen als Vrije Vogel en CasXcade. De studentenstad van Prins Pils is en blijft dus een stad van ontdekkingen, óók als het om lokale bieren gaat. Proost!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s