Twee minuten

Vandaag wordt de 3D geprinte replica van het herdenkingsmonument bij Molen De Valk nog één keer afgestoft, opgepoetst en op zijn geïmproviseerde sokkel gehesen, want ook vanavond vindt de Dodenherdenking plaats op het plein voor de Pieterskerk. Vorig jaar bleek deze tijdelijke locatie uitermate geschikt voor de jaarlijkse bijeenkomst, en eigenlijk vind ik het zelfs jammer dat de herdenking volgend jaar terugkeert naar de Lammermarkt. En daarin ben ik niet de enige: ook Ton Kohlbeck, voorzitter van de Stichting Dodenherdenking Leiden, gaf in een interview met Sleutelstad.nl aan graag op het Pieterskerkhof te willen blijven. Waarom dat dan niet zou kunnen of gebeurt, is mij eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk.

Volgend jaar rond deze tijd is de ondergrondse Lammermarktgarage klaar en zou het voormalige parkeerterrein rond de molen het midden moeten houden tussen een park en een evenementenplein. Hoe mooi, hoe groen en hoe multifunctioneel dit gedeelte van het Singelpark dan ook uitpakt, ik verwacht dat het voor de 4-meiherdenking stukken minder geschikt is dan het van zichzelf al stille, beschutte, historische en indrukwekkende Pieterskerkhof – ook een voormalig parkeerterrein, trouwens.

Alleen de bijzondere en sfeervolle locatie is dus al een heel goede reden om de herdenking vanavond bij te wonen. Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Pieterskerk, en vanaf 20.00 uur is het op het plein voor de kerk twee minuten stil. Twee minuten, waarin ik zelf niets of niemand in het bijzonder herdenk, maar waarin ik in het algemeen even bewust stilsta bij wat een dag later wat mij betreft ook in onze stad wel wat uitbundiger gevierd zou mogen worden: de vrijheid, die ooit zo zwaar bevochten werd, en die lang niet zo vanzelfsprekend is als we – ook ik – soms denken.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s