020

Amsterdammers, ik moet soms een beetje om ze lachen. Aan de ene kant zo chauvinistisch en eenkennig als de neten, aan de andere kant verongelijkt zanikend dat die ‘mooiste stad van het land’ van ze zoveel toeristen trekt. ‘In Mokum gebeurt het,’ klinkt het apetrots uit de grote monden van de IAMsterdammers, maar het dan wel gek vinden als daar ook niet-Amsterdammers op afkomen. Als je in een pretpark als 020 gaat wonen, dan weet je dat dat bezoekers trekt, toch? Bezoekers die ook nog eens broodnodig zijn om de economie van de hoofdstad draaiende te houden.

In Leiden gebeurt het ook, en ook dat resulteert in steeds meer toeristen. Prima, vinden wij hier – of laat ik voor mezelf spreken: ík vind dat prima. Het is ook niet niks wat er in 071 tussen pak ‘m beet Koningsdag en Leidens Ontzet aan evenementen georganiseerd wordt: de Japanmarkt, Beelden in Leiden, Summerjazz, de Leidse Olympus, Werfpop, de Peurbakkentocht, Leiden Culinair, de Hofjesconcerten, de Gouden Pet, Rrrollend Leiden, Schemerstad, de Museumnacht, Leiden Open, de Dragonboatraces…

Het is dat de ruimte in deze column zo beperkt is, anders zou ik nog wel even door kunnen gaan. Aan de voet van die oude Burcht en aan de Leidse grachten leeft het ook, wil ik maar zeggen. En ja, ik ben het met de Amsterdammers eens dat het zeker in hun binnenstad te druk is. Zelf ben ik dan ook altijd weer dolblij als ik Amsterdam CS achter me mag laten en via Schiphol of Haarlem, dat is me om het even, weer naar mijn eigen Leiden trein. Mijn grootste angst is dat onze stad vroeg of laat overlopen wordt door Amsterdammers, die de gekte van Mokum willen ontvluchten en weer eens ouderwets willen genieten van een leefbare historische binnenstad – die ook nog eens steeds mooier wordt. Chauvinistisch, hè? Ik lijk wel een Amsterdammer!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s