Schatten

Vrijdag is het precies 62 jaar geleden dat Koningin Juliana en Prins Bernhard voor een tweedaags bezoek naar onze stad afreisden. Ik las dat onlangs in het Leidsch Dagblad. Of beter: die krant publiceerde een foto van de voorpagina van het Leidsch Dagblad van 21 mei 1954. Deze oude krant was in de ogen van de redactie blijkbaar de meest tot de verbeelding sprekende van de ‘schatten’ in een van de kluizen van meelfabriek De Sleutels, die vorige maand – hoe ironisch – juist bij gebrek aan sleutels door een gespecialiseerde ‘kluizenaar’ geopend moesten worden.

Leuk om te lezen hoor, dat bericht over de ‘hartelijke en welgemeende ontvangst’, de ‘triomfantelijke intocht’ van het koninklijk paar en over ‘Leidens hartewens’: een koninklijke dochter als studente – een wens die twee jaar later ruimschoots in vervulling zou gaan. Juliana kreeg Leidse gordijnen voor haar eetkamer cadeau, zo las ik, en het zilveren bestek bij het royale diner was afkomstig uit de collectie van De Lakenhal. Prins Bernhard bezocht onder meer de Meelfabriek, en dat zal dus de reden zijn geweest om juist deze krant in de kluis te bewaren.

Ik prijs me nog altijd gelukkig dat een schat als deze in onze stad eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is. Via de website leiden.courant.nu van Erfgoed Leiden en Omstreken had ik de bewuste krant namelijk binnen de kortste keren op mijn beeldscherm getoverd. Dit Historische Krantenarchief is en blijft een schatkamer waarin het heerlijk grasduinen is. Goed nieuws dus, dat de verschillende auteursrechtenorganisaties deze gratis website er niet onder hebben weten te krijgen. Het is hooguit een beetje jammer dat het Witte Weekblad niet gearchiveerd wordt. Schrale troost: voor alle 482 Steeksleutels van de afgelopen bijna tien jaar kunt u gewoon op tjan.nl terecht!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s