Alleen maar zwemmen

In 1985 schreef ik – voor de schoolkrant – een stukje over Leidse platenwinkels. Zeven waren dat er toen, waarvan de meeste kopje onder gingen. Dertig jaar later zijn het er nog maar twee: Plato, dat dit najaar 40 bestaat, en Velvet dat vorige week zondag zijn 25e verjaardag vierde met een meer dan leuk festival aan de Nieuwe Rijn, met onder meer Mister and Mississippi, Spinvis (die met ‘Ik wil alleen maar zwemmen’ leek te weten wat komen ging) en natuurlijk Douwe Bob, de grote publiekstrekker van de middag.

‘De eerste die erin springt, krijgt een biertje!’ riep de 23-jarige zanger aan het begin van zijn overigens prima optreden. Toen hij die oproep later in zijn set herhaalde, waagden twee enthousiastelingen onder luid applaus de sprong, om vrijwel direct door de politie te water weer naar de kant te worden gedirigeerd. ‘Agenten, de bekeuring is voor mij,’ riep Douwe nog, terwijl de twee met een biertje in de hand door een kordate agente werden afgevoerd.

Leiden is klein, en via social media was ik het zwemduo vrij snel op het spoor. Ties en Christiaan heten ze, en desgevraagd vertelden ze me hun verhaal. Ze waren wat later, hadden de eerste oproep gemist, maar bedachten zich bij de tweede geen moment. ‘Dat gaan we doen, sowieso!’ zeiden ze tegen elkaar. YOLO. Dus plons! De boze agent in de boot was inderdaad verre van amused (slow down, brother!), de agente op de wal streng (‘Doen jullie altijd wat je wordt gevraagd?!’), maar een bekeuring bleef uiteindelijk uit. Daar komt Douwe Bob dus goed weg, maar ook het beloofde biertje hebben Ties en Christiaan nooit gezien. ‘Die houden we gewoon nog van hem tegoed,’ lachte het duo, dat sowieso niet de indruk wekte op een biertje meer of minder te kijken. Dus Douwe, als je dit leest, zijn ze welkom in je Fool Bar?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s